Prosty chleb bezglutenowy
W ostatnim czasie zdrowe odżywanie staje się coraz silniejszym trendem. Czytamy składy żywności i staramy się jeść coraz odpowiedzialniej. Jesteśmy bardziej świadomi tego, co nam służy i jest odpowiednie dla naszego organizmu. Wybieramy żywność bez konserwantów, dodatków chemicznych, sztucznych barwników oraz jak najmniej przetworzoną.
Do najbardziej popularnych dziś alergenów możemy zaliczyć przede wszystkim „słynny” gluten, choć odstawienie go nie było dla mnie łatwe. Gluten w postaci różnych zbóż występuje głównie w pieczywie, które uwielbiam:)
Dlatego zaczęłam sama szukać prostych i szybkich przepisów.
Pierwsze podejście
Pierwszy chleb, który zaczęłam piec, był całkowicie pozbawiony mąki i składał się z samych ziaren. Był też dla mnie dość specyficzny, ponieważ, w smaku, nie przypominał mi tradycyjnego chleba.
Jeśli macie ochotę go wypróbować, to poniżej zamieszczam Wam link do tego przepisu. W składzie chleba znajdują się płatki owsiane (zawierają gluten), dlatego ja zastąpiłam je płatkami jaglanymi – https://www.jadlonomia.com/przepisy/chleb-zmieniajacy-zycie/
Drugie podejście
Kilka miesięcy temu znalazłam nowy przepis, któremu jestem „wierna” do dziś. W smaku przypomina, tradycyjny chleb i jest bardzo syty.
Z tego samego przepisu piekę również bułki.
Przepis znajdziecie tutaj:
https://mojewypieki.com/przepis/chleb-bezglutenowy-najprostszy
Moja modyfikacja przepisu
Zmodyfikowałam go nieco i poniżej podaję mój, w składzie którego jest mąka konopna:
– 450 gram mąki bezglutenowej
– 50 gram mąki konopnej (jest dużo lżejsza od tradycyjnej mąki)
– 600 ml letniej wody
– 1,5 łyżki cukru bądź ksylitolu
– 1 łyżka soli
– 2 łyżki oliwy (można, ale nie jest konieczna)
– 6 łyżek ziaren siemienia lnianego
– 3 łyżki ziaren słonecznika
– 2 łyżki ziaren dyni
– 2 łyżki sezamu
– 15 gram drożdży (tradycyjnych – inne się nie sprawdzają i ciasto nie rośnie)
– niekiedy dodaję do niego nasiona chia
Do pieczywa możemy dodać dowolne ziarna, w zależności od upodobań.
Dodam, że mąka konopna, która jest w przepisie, jest jedną z najzdrowszych mąk dostępnych na rynku spożywczym. Pozbawiona glutenu, zawiera dużo białka oraz cennych składników mineralnych. Bardzo dobrze działa na układ pokarmowy. Dlatego, jeśli zmagasz się z jakimiś dolegliwościami, to polecam, właśnie ten rodzaj mąki.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, pod przykryciem, na około 25-30 minut. Po tym czasie ciasto przekładam do formy (używam tradycyjnej „keksówki"), na około 5 minut (również w ciepłe miejsce i pod przykryciem).
Tak przygotowany i wyrośnięty chleb wkładam do nagrzanego piekarnika (temperatura 220ºC) na 60 minut.
Bułki formuję i piekę w takiej samej temperaturze, ale skracam czas do 50 minut.
Smacznego! ❤️